Poradíme Vám, jak mít kvalitní spánek i v horkých dnech

Jestli žijete v panelákovém bytě (nejlépe s orientací na západ), určitě víte, o čem mluvím. Během léta je 25 °C nejnižší dosažitelná teplota, v horkých dnech je to ještě o pár stupňů víc. Jediné co se s tím dá dělat je večer pořádně vyvětrat. Účinné je to ale až tak někdy od 11. hodiny večerní a kdybyste chtěli dosáhnout opravdu nižší teploty, měli byste větrat až do rána. 

Jaká teplota je na spánek ideální?

Podle National Sleep Foundation je optimální teplota pro spánek asi 18,5 °C. Nejste jediní, jestli při této teplotě ještě tak trochu cvakáte zubama. Na takových příjemných 20 °C na spánek se už ale pravděpodobně shodneme. I to je však v parném létě tak trochu nedosažitelná meta a tak si budeme muset poradit jinak. 

5 tipů, jak si zajistit kvalitní a plnohodnotný spánek i během léta

1. Zvolte si na noc ten správný oděv
Podle jednoho průzkumu asi 38 % lidí spí zcela bez oblečení nebo jen ve spodním prádle. Pravděpodobně to jsou také právě tito lidé, kteří si na horko v noci stěžují nejméně. Samozřejmě nemusíte jít do postele až takto nalehko, ale myslete na to, že tlusté pyžamo Vám v teplém letním pokoji ještě pocitově několik stupňů přidá. 

2. Studená sprcha večer před spaním
Z letošních zimních měsíců mám pocit, že se všichni otužují hlavně v zimě. Je sice pravda, že fotka ze zamrzlé řeky vypadá oproti letnímu otužování podstatně více stylově, ale přece jen preferuji koupání ve studené vodě spíše v létě. Když si takovou studenou sprchu naplánujete večer před spaním, rozhodně si tím usnadníte večerní usínání. Kůže se totiž studenou koupelí ochladí a než se stihne vrátit do původního tepelného stavu, Vy už (snad) budete dávno v říši snů. 

3. Nastavte si na noc správně závěsy a žaluzie
Vedle vysoké teploty jsou letní dny charakteristické tím, že je dlouho světlo. Proto si na noc zatáhněte závěsy, jinak vás slunce probudí už ve čtyři ráno a těžko se Vám bude znovu usínat. Navíc světlo během noci brání tvorbě melatoninu a tak se kvůli tomu připravujete o kvalitní a hluboký spánek. 

4. Otevřete si na noc okno
Lidé se dělí do dvou skupin – existují ti, kteří nemohou spát při otevřeném okně a pak jsou tady tací, kteří nemohou spát při zavřeném okně. Otevírači mají tu výhodu, že se jim vzduch během noci vyvětrá a neprobudí se do ranní sauny. Zavírači zase mají v noci ticho a klid. Nakonec ale i s oknem otevřeným je možné dosáhnout klidnějších podmínek díky škrabošce a špuntům do uší. 

5. Voda je váš největší spojenec
Když už jde opravdu do tuhého a Vy stále ne a ne v horké letní noci spát, spolehnout se můžete na vodu. Ta je totiž v nejrůznějších podobách Vaším největším spojencem, který opravdu pomůže proti horku. Nebojte se před spaním pít, sklenici si nechte i u postele. Během léta se z těla vypařuje mnohem více vody než v zimě, proto dbejte na dostatečný pitný režim. Noční sprcha a voda ve všech podobách. Pokud se Vám nechce tolik namáhat, můžete také použít malý ruční rozprašovač. 

Zdroj: Aktin