27. 11. 2023 Šest druhů ovoce, které mohou zlepšit váš spánek

Zdravý spánek hraje klíčovou roli ve vašem celkovém pohodlí a energii. Pokud se potýkáte se spánkovými problémy, můžete najít překvapivé řešení přímo ve vaší kuchyni. Některé druhy ovoce obsahují látky, které mohou podporovat relaxaci a usnadnit vám usínání.

Ananas

Sociální sítě nedávno zaplavil trend spojený s ananasem, který tvrdí, že toto ovoce obsahuje specifické živiny podporující usínání. Ananas obsahuje bromelain, enzym, který nejenže tlumí záněty a podporuje trávení, ale také může přispět ke klidnějšímu spánku. Studie naznačují, že konzumace ananasu nebo čerstvého ananasového džusu před spaním může zvýšit hladiny melatoninu v mozku až o 266 %, což je klíčový hormon pro usínání a udržení spánku.

Odborník na spánek, Max Kirsten, však zdůrazňuje, že přínosy budou spíše postupné a záviset na celkové pohodě jednotlivce. Ananas by neměl být považován za zázračnou léčbu nespavosti, a může mít různé účinky na jednotlivce.

Třešně

Třešně přirozeně obsahují melatonin, hormon regulující cykly spánku a bdění. Konzumace třešní nebo třešňového džusu může zvýšit hladinu melatoninu v těle a přispět k lepší kvalitě a délce spánku. Pro optimální účinky je doporučeno sníst hrst třešní několik hodin před spaním.

Banány

Banány jsou bohaté na hořčík a vitamin B6, klíčové pro produkci melatoninu. Kombinace těchto látek podporuje klidný spánek. Tryptofan obsažený v banánech přináší další výhody pro vnitřní pohodu.

Kiwi

Kiwi je bohaté na vitamin C a antioxidanty, snižující úroveň stresu a podporující kvalitnější spánek. Obsahuje také serotonin, prekurzor melatoninu. Výzkum naznačuje, že konzumace kiwi před spaním může vést k rychlejšímu nástupu spánku a celkově lepším spánkovým vzorcům.

Jablka

Jablka obsahují vlákninu a přírodní cukry, stabilizující hladinu cukru v krvi a předcházející nočnímu bdění způsobenému kolísáním glukózy.

Papája

Papája je bohatá na vitamíny C a E, folát a draslík. Draslík pomáhá uvolnit svalové napětí, což pravidelná konzumace papáji může podporovat hlubší a kvalitnější odpočinek.

Ovoce je fajn, ale nejdůležitější je správná matrace

Všechna tato ovoce mají své individuální přínosy, ale důležité je si uvědomit, že reakce na ně mohou být u každého jiná. Experimentujte s různými druhy ovoce a sledujte, jaké mají na váš spánek vliv. A nezapomeňte, že kvalitní matrace na míru je vždy klíčovým prvkem pro skvělý noční odpočinek. Nepodceňujte čas, který strávíte spánkem. Zdravý spánek by měl trvat 6-8 hodin denně. Když vezmu průměrný spánek 7 hodin denně, máme za týden 49 hodin spánku, to jsou více než dva dny. Za měsíc je to více než týden spánku. Matrace na míru je věc, na které strávíte během měsíce více než týden času. Určitě investujete do kvalitní stravy, do kvalitního oblečení, elektroniky, ale na kvalitní spánek se často zapomíná. Přitom kvalitní spánek na kvalitní matraci je často to, co nám dělá den. Určuje to, jak se přes den cítíme. Kvalitní spánek určuje kolik máme energie a jak dokážeme být produktivní. Nepodceňujte tuto skutečnost. Investujte do sebe novou matrací na míru od nás.

Tip nakonec

Zákazníci u nás nejčastěji kupují matraci na míru ve velikosti 90 x 200 x 16 cm ve střední váhové kategorii se střední tvrdostí a potahem Atlanta. Můžeme Vám doporučit matraci pro muže: Kvalitní matrace Silver s potahem Atlanta a pro ženy Kvalitní matrae Silver s potahem Boston.

Zdroj: novinky.cz